Opakowania papierowe dla branży spożywczej i ich rodzaje

W branży spożywczej wykorzystywane są rozmaite opakowania papierowe do pakowania, przechowywania i transportowania żywności. Papier przeznaczony do tego celu musi jednak cechować się szczególnymi właściwościami, wytrzymałością oraz certyfikatami dopuszczającymi go do kontaktu z produktami spożywczymi. Jakie więc istnieją rodzaje opakowań, które najczęściej są używane w branży spożywczej? Sprawdźmy w artykule!

Papier tłuszczoszczelny ECO Barrier

Wśród opakowań papierowych wykorzystywanych w branży spożywczej prym wiedzie przede wszystkim ECO Barrier. Jest to ekologiczny papier tłuszczoszczelny przeznaczony do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Do jego produkcji wykorzystywana jest celuloza, która nadaje się do recyklingu i kompostowania. Specjalna powłoka, którą został pokryty, wpływa na jego wytrzymałość i odporność na tłuszcz, a jednocześnie jest w pełni ekologiczna i biodegradowalna. Ekologiczny papier tłuszczoszczelny stosowany jest do pakowania:

  • wędlin,
  • serów,
  • mięs i ryb,
  • dań na wynos,
  • gorących dań.

Co więcej, ze względu na swoją tłuszczoszczelną barierę, używany jest również w innych dziedzinach przemysłu, takich jak metalurgia czy automotive, które wymagają odporności na tłuszcz oraz wodę.

Półpergaminy białe i brązowe

Do kontaktu z żywnością przeznaczone są także białe i brązowe półpergaminy. Podobnie jak papier ECO Barrier, są ekologiczne, nie mają żadnego wpływu na smak czy walory odżywcze zapakowanych w nich produktów oraz cechują się neutralnym odczynem pH. Z reguły występują w gramaturach od 28 do 70 gsm.

Spośród najczęstszych zastosowań brązowych półpergaminów należy wymienić opakowania oraz podkładki do różnego rodzaju produktów spożywczych. Białe półpergaminy natomiast dostępne są w wersji wodotrwałej i zostały opracowane specjalnie do pakowania wilgotnej żywności oraz takiej, która zawiera niewielką ilość tłuszczu.